Genel

Soğuk havalar ve İşitmeye Etkileri Üzerine Bir Analiz

Soğuk Havalar İşitme Sistemini Nasıl Etkileyebilir?

Donmuş pencereler, kat kat giyinme, sıcak içecekler, karlı yollar… bazı insanlar soğuk havaları severken, diğerleri tüm yıl boyunca sıcak kalmayı tercih ediyorlar. Ama öyle olsun ya da olmasın, kış ülkemizde, bazı yerlerde aşırı soğuk hava koşullarına neden oluyor. Kışın sağlıklı kalmak, kendinize nasıl bakacağınızı bilmek işitme sağlığımız için çok önemlidir.

Kış aylarında sıcaklıklar oldukça düşebilir. Soğuk havalar aslında kulakta ağrıya, baş dönmesine, kulakta çınlamaya ve hatta bazı durumlarda işitme kaybına neden olabilecek fiziksel değişikliklere neden olabilir. Dikkat etmeniz gereken belirtileri ve kulaklarımızı bu soğuk havalarda nasıl koruyacağınızı öğrenmek için okumaya devam edelim.

Sörfçü Kulağı

Araştırmalar, sıcaklıkların düşmesi, kulaklarda zil gelişmesi veya işitme kaybının arttığını göstermektedir. Bu neden böyle? Soğuk havalarda işitme kaybının başlıca nedenlerinden biri “sörfçü kulağı” olarak bilinen bir durumdur.

Kulak kanalında anormal bir büyümenin meydana geldiği bir durumdur. Mevcut bir kemiğin üstünde genellikle bir kemik büyümesidir. Vücut kanalını çevreleyen kemik, vücut soğuk suya ve rüzgara karşı koruyucu bir koruma sağlamaya çalışırken kalınlaşır; Bu büyüme, kulakların ses almasını ve kulak kirinin çıkmasını engelleyebilir. Bu durum, kulakta enfeksiyon gelişmesi riskini artırır. Çoklu kulak enfeksiyonları gelişebilir.

Kulaktaki bu sahte kemiklerin ağrıya, kulaklarda çınlamalara ve işitme kaybına neden olduğu bilinmektedir. Sık sık soğuk suya maruz kaldıklarından dolayı sörfçülerde yaygın olmasına rağmen, çok soğuk ve nemli havalarda kulaklarını yeterince koruyamayanlarda da gelişebilir. İlk ders dışarı çıkarken şapkanı unutma!

Bu Enfeksiyon geliştikten sonra, kendiğinden iyileşmez. En sık kulak kanalında kemik büyümesini ortadan kaldıran kanaloplasti adı verilen cerrahi bir prosedürle tedavi edilir.

Aşırı soğuk hava, kulak zarının sertleşmesine ve bazı durumlarda tıkanıklığa neden olur. Kulak burun tıkanıklığı, kulak ağrısı, etkilenen kulakta dolgunluk hissi, kulaktaki çınlama veya sesler, baş dönmesi, baş ağrıları ve enfeksiyonlar. İşitme cihazı kullanan kişiler, soğuk havalarda riski altındadırlar çünkü böyle havalarda kulaklarımız daha fazla kir üretecektir.

Kulak kirininin birikmesi sonucu pamuklu bir bezle temizlemeyi isteyebilirsiniz – ancak bu aslında yapmanız gereken şeyin tam tersidir. Bu , kulak kanalı içerisine kirin daha ileriye itilmesini tıkanması ile sonuçlanabilir. Bu konuda bazı pratik bilgiler verelim.

Kulak kirini çıkarmak için,

Kulak kirini doğru temizlemezseniz kulaklar için tehlikeli olabilir.

Sık temizlemeyin – bu durum kulak kanalını tahriş edebilir,  enfeksiyonlara neden olabilir.

Kulaklarınızı temizlemek için herhangi bir nesneyi kullanmayın. Pamuklu çubuklar, saç tokaları ve benzerleri kulak kanalında aşınmaya veya kulak zarında bir deliğe neden olarak işitme problemlerine, baş dönmesine ve kulak çınlamasına neden olabilir.

İşitme kaybı, kulakta dolgunluk,  kulak çınlaması, kanama veya kulak ağrısı fark ederseniz hemen doktorunuza danışın.

Sıcak zeytinyağı, elma sirkesi, kabartma tozu, tuzlu su  kulak kirini gevşetmeye ve çıkarmaya yardımcı olabilir. 10 dakika sonra, durulayın ve dikkatlice kulağı kurutun. Bu, kulak kirini yumuşatmaya ve kendi kendine dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır. Bunu yapmak istemiyorsanız doktorunuza gidin. Doktorunuz basit bir prosedürle yıkamanıza yardımcı olabilir.

Buhar da yardımcı olur! Bir bezi sıcak suya batırın, bir kaba yerleştirin ve kulak üzerinde tutun. Buhar ısı sağlar ve sertleşmiş herhangi bir kiri gevşetmeye yardımcı olur. Kulak üzerinde tutulan sıcak bir kompres de yararlı olabilir.

Soğuk günlerde kulaklarımızı unutmayalım! Kulağınızdaki tıkanıklıklarla veya soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklarla boğuşuyorsanız, Elif İşitme merkezimizde bizi ziyaret edin.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir